HOWVN - 1

4 juni 2014 - Utrecht, Nederland

Net terug van een kleine week Madeira moet er weer getraind worden voor het GR5 avontuur. Omdat ik graag met een doel voor ogen train heb ik mijn keus laten vallen op Het Oudste Wandelpad Van Nederland (HOWVN). De eerste etappe loopt vanaf Amsterdam (CS Muidenpoort) naar Hilversum, een slordige 30 kilometer. Een mooie etappe dus om het weer op te pakken.

Bijzonder in dit stuk is wel het pontje bij Nigtevecht. Doordat dit op bepaalde tijden vaart heeft heel vroeg beginnen eigenlijk geen zin. Dus rond half 9 stap ik uit de trein op het CS Muidenpoort. Het is al gelijk duidelijk dat tijdens de oorsprong van dit pad (1914) het er heel anders uit heeft moeten zien anders was je hier niet begonnen. Dit was vroeger de hoofdweg midden door de Watergraafsmeer. De naamsgeving van Middenweg is dan ook duidelijk. Nu is het echter een bedrijvige winkelstraat waar bussen en trams af en aan rijden. Niet zo'n leukon zo te beginnen want deze weg is nog behoorlijk lang ook!

Molen

Eenmaal de drukte verlatend gaat het richting Weesp. Ook op de Weesperstraat rijdt er voldoende verkeer. Maar het wordt al wat mooier langs de weg. Het is verder goed te lopen en het tempo zit er aardig in. Ik besluit een pauze dan ook maar uit te stellen. Het gaat door het plaatsje Driemond en daar gaat het eerst via de brug over het Amsterdams Rijnkanaal, om daarna parallel aan het kanaal richting Nigtevecht te lopen.

Pont Nigtevecht

Zoals gezegd ligt daar het pontje aan de overzijde te wachten. Nog drie kwartier voordat de schipper er is en een mooie gelegenheid om de eerste pauze te pakken na zo'n 15 kilometer. Vandaag train ik voor het eerst met de volledige bepakking dus heb ik ook genoeg bij mij. Lekkere krentenbollen, kopje thee, boterhammetje en nog zelfs een toetje. 2 wat oudere dames vragen verwonderd of ik soms blijf slapen.....

Tijdens deze wacht/lunchtijd begint het, zoals eigenlijk voorspeld, te regenen. Eerst voorzichtig maar als ik dan uiteindelijk via de pont de overzijde bereik, wordt het tijd voor de regenhoes en regenjas. Het wordt wat minder nu...

Maar de route zelf wordt gelukkig wel mooier richting Nederhorst Ten Berg. Vooral de ruime bocht om het meer heen blijft een mooi stuk om te lopen. Onderweg kom ik trouwens wel bordjes tegen van het Trekvogelpad en het Floris de Vijfdepad maar einige aanduiding van de route die ik loop heb ik niet gezien. Gelukkig heb ik de route in de GPS geschoten.

Waverveen, TiendpadEenmaal om het meer heen gelopen gaat het richting Waverveen. Ook hier heb ik al eens gelopen en ook nu bevalt het mij hier prima. Vooral de Tiendweg richting Waverveen is bijzonder lekker om te lopen. Ook het laatste stuk door het weiland is leuk. Eerst zie ik nog een hert voorbij schieten en daarna volop gezelligheid tussen de schapen door.

Daarna loop ik al gauw weer door het bos richting Hilversum. Ook een mooi stuk en voordat ik het weet zit ik op een bankje aan de rand van Hilversum even uit te puffen. Daarna gaat het door de straten van Hilversum en raak ik dus in gevecht met mijn GPS. Volgens mijn GPS moet ik namelijk ineens terug om het station te bereiken! Eigenlijk moet ik toegeven dat ik niet helemaal goed gekeken heb en het verkeerde station aangekozen hebt, maar goed, je moet iemand de schuld kunnen geven toch?

Uiteindelijk met ruim 32 kiometer op de teller bereik ik het NS station 'Mediapark' en dus niet 'Hilversum' en stap moe maar ook voldaan de trein in. Het saaie eerste stuk al weer vergetend en nog nagenietend van vooral de laatste 15 kilometer. Lekker om weer gelopen te hebben! Eens kijken of we volgende week tijd hebben voor het tweede gedeelte......

Door het land